luni, 11 februarie 2008

cum invatam sa facem pipi afara

"Program de lucru de 10 zile
Se poate realiza cu mai mare usurinta de catre o persoana care sta acasa pe durata programului.
Premergator inceperii programului, cu o seara inainte, stati cu puiul afara pana ce isi face nevoile. Intrati in casa si puneti puiul in cuibul sau, loc unde isi va petrece noaptea. Nu uitati sa-i oferiti paturica preferata si, eventual, o jucarie care il va tine ocupat. Dimineata, treziti-va mai devreme decat de obicei si scoateti imediat puiul afara pentru a-si face nevoile.
Este de preferat sa tineti puiul in brate pana il scoateti din casa, pentru ca acesta sa nu urineze in drum spre iesire.
Duceti puiul in zona unde ati dori sa-si faca nevoile si lasati-i timp sa miroasa si sa-si aleaga locul. De indata ce isi face nevoile, laudati-l, luati-l in brate si duceti-l in casa. Aici lasati-l sa stea in bucatarie in timp ce ii pregatiti masa, insa nu-l scapati din ochi si nu-i permiteti accesul in restul casei. Dati-i mancarea si dupa 10 minute ridicati farfuria si oferiti-i apa. Lasati-l sa bea cat vrea, insa ridicati vasul cu apa dupa 5 minute.
Asa veti proceda pe toata durata programului. Apa nu va fi oferita la discretie pana ce obiceiul de a urina si defeca nu este bine fixat. La 10-15 minute dupa ce puiul a baut apa, luati-l in lesa si duceti-l in acelasi loc unde si-a facut nevoile prima data. Asteptati pana cand urineaza si/sau defeca, apoi laudati-l si duceti-l in casa.
In cazul in care nu isi face nevoile, duceti-l in casa, puneti-l in cuib si incercati din nou peste 10-15 minute. S-ar putea sa fie necesar sa il scoateti de 4-5 ori in prima dimineata, insa este important ca puiul sa asocieze iesirea din casa cu facutul nevoilor afara.
> Cand puiul isi face nevoile afara dupa prima masa, acesta poate beneficia de 15-20 minute libere prin casa, cu conditia sa-l supravegheati. Incet, incet, puiul va ajunge sa stea in casa 20-30 de minute pana ce va arata din nou ca vrea sa iasa sa-si faca nevoile.
Dumneavoastra trebuie sa urmariti ca perioadele de timp dintre momentele cand puiul da semne ca vrea sa-si faca nevoile sa fie din ce in ce mai lungi.

In casa, intre plimbarile afara, puiul trebuie permanent supravegheat.
Puiul trebuie scos afara sa-si faca nevoile:
- imediat dupa ce se trezeste dimineata
- dupa fiecare masa si dupa ce bea apa
- dupa ce se scoala din somn in timpul zilei
- dupa ce se joaca
- mai ales inainte de culcare

Acordati atentie manifestarilor ce premerg si anunta urinarea si defecarea: scancet usor, puiul se misca de colo-colo parand ca nu-si gaseste locul, miroase pardoseala, se invarte in cerc. Cand observati oricare din aceste semnale, captati atentia puiului, luati-l in brate sau in lesa si duceti-l in locul ales pentru urinare si defecare. Acolo asteptati pana ce puiul incepe sa miroasa, laudati-l si asteptati sa-si faca nevoile. Apoi laudati-l entuziast. Mai mult ca sigur ca in primele 10 zile veti fi nevoit sa-l scoateti afara de 10-12 ori, dar apoi, cand puiul se va obisnui cu ritmul impus de dumneavoastra, il veti scoate de aproximativ 5-6 ori pe zi.
Nu uitati!
Succesul demersului dumneavoastra depinde de cat de strict sunteti in respectarea programului impus si a regulilor mai inainte enumerate.
Bineinteles ca vor mai fi si accidente. In astfel de cazuri nu pedepsiti fizic puiul. Daca surprindeti puiul ca urineaza sau defeca intr-un loc nepermis, admonestati-l verbal rostind cu fermitate FUI sau NU, apoi luati-l in brate si duceti-l in zona unde urineaza si defeca in mod normal. Aici asteptati ca puiul sa miroasa terenul, laudati-l entuziast si asteptati sa urineze sau sa defece; apoi laudati-l si mangaiati-l.

Daca se intampla ca puiul sa urineze sau sa defece in casa, nu curatati niciodata pata de urina sau fecalele in prezenta acestuia. Scoateti puiul din incapere, curatati bine locul cu apa si detergent, apoi cu o carpa inmuiata intr-o solutie de 25% otet in apa. Numai dupa ce ati curatat locul puteti aduce puiul inapoi in camera. Daca puiul se duce la locul cu pricina si-l miroase, admonestati-l verbal, rostind cu fermitate FUI sau NU. Cum pleaca de acolo, laudati-l.
Important!
Un rol important in reusita programului il are curatenia puiului. Stergeti-i labutele si blanita periodic, o data sau de doua ori pe zi.
Daca preferati ca puiul sa urineze si sa defece in casa, intr-un loc anume, programul si procedura sunt aceleasi cu diferenta ca nu veti scoate puiul afara ci il veti duce in acel loc atunci cand este cazul sau cand el isi va semnala intentiile. De obicei, locul ales este in baie sau pe balcon. Este bine sa acoperiti suprafata cu pricina cu ziare. Schimbati ziarele de doua-trei ori pe zi si nu oferiti puiului hrana sau apa in apropiere.
Dupa cateva zile o sa puteti reduce portiunea acoperita cu ziare, intrucat puiul o sa inceapa sa manifeste preferinta catre un anume loc. Laudati-l entuziast de cate ori urineaza sau defeca pe ziare.
> Nu uitati sa-i mentineti curatenia, schimband ziarele periodic si curatandu-i labele si blana, altfel mirosul de urina si de fecale va fi prezent si in restul casei, situatie in care puiul ar putea urina accidental in locuri nepermise.
>Indiferent daca doriti ca puiul sa-si faca nevoile in casa sau afara, este important sa pastrati cu strictete programul stabilit in prima zi, precum si o suma de reguli pe care le voi enumera mai jos:

- Stabiliti si respectati orele de masa. Acest lucru constituie o parte importanta a programului. Regula trebuie aplicata inca din ziua in care ati adus puiul acasa. Odata programul de masa fixat, aveti grija sa nu lasati mancarea la dispozitia puiului mai mult de 15 minute. Daca hraniti cainele intre mese, acesta poate deveni un mofturos. Pentru un pui sunt normale 4 sau 5 mese pe zi. Ultima masa a zilei trebuie fixata cu cel putin o ora inainte de culcare, dandu-i astfel puiului timp sa digere mancarea, sa urineze si sa defece inainte de ora culcarii. Apa constituie un element important al mesei zilnice. Apa se va oferi si se va lua odata cu mancarea. Accesul limitat la apa se va mentine doar in timpul aplicarii programului, urmand ca dupa ce obiceiurile de urinare si defecare au fost fixate, apa sa fie oferita la discretie, pe tot timpul zilei.
- Laudati cu entuziasm puiul atunci cand acesta defeca si urineaza in zona permisa. Lauda reprezinta o recompensa puternica in orice metoda de dresaj si trebuie oferita cu generozitate atunci cand dorim sa intarim un anumit raspuns din partea puiului.
- Curatati cu promptitudine locurile din casa unde puiul si-a facut accidental nevoile. Pata trebuie curatata astfel incat puiul sa nu o mai poata localiza. In caz contrar, puiului i se va declansa reflexul de a urina sau defeca in acel loc. Curatarea locului se va face, asa cum am mai spus, dupa ce puiul a fost dus in alta camera de unde nu poate vedea efectul "actiunii" sale accidentale. In nici un caz nu certati puiul daca descoperiti ca si-a facut nevoile altundeva decat in locul permis. Singura situatie in care puteti sa-l admonestati este atunci cand il prindeti "asupra faptului".Puiul va fi admonestat verbal si daca revine si miroase locul unde si-a facut accidental nevoile.
- Stabiliti si mentineti un loc unde puiul va dormi, loc ce va constitui cuibul acestuia. In cazul in care folositi pentru cuib o cutie sau o cusca, acestea trebuie sa fie bine ventilate si sa permita puiului sa vada ce se intampla in jurul lui. Dimensiunea custii este importanta: trebuie sa fie suficient de mare pentru ca puiul sa nu atinga cu capul partea superioara, sa se poata invarti, rasuci si tolani in voie. Cusca nu trebuie sa fie insa prea mare, deoarece ar da puiului posibilitatea sa urineze sau sa defece intr-un colt al acesteia.
- Stabiliti si respectati un program ferm pentru orele de plimbare. "
- Autor Gabriel Cocu

Niciun comentariu: