luni, 11 februarie 2008

mami se documenteaza

"Ce inseamna pentru un caine sa fie "curat"? Simplu, sa nu isi faca nevoile in apropierea locului unde doarme. Daca doarme intr-un cos si se indeparteaza 2-3 metri pentru a-si face necesitatile, pentru caine aceasta inseamna ca este curat.
Omul are o viziune diferita asupra curateniei; stapanului ii place ca animalul sa nu-si faca nevoile in casa (sau doar intr-un loc anume din casa). Unii nu accepta nici macar ca animalul sa faca aceasta in curte. De aici apar problemele, deoarece nu avem acelasi punct de vedere asupra "curateniei".
La puiul de caine functioneaza acelasi principiu ca la puiul de om. Daca vrem sa-si faca necesitatile la ore regulate, trebuie sa-i dam sa manance la ore regulate. Atunci cand invatam un catelus comenzile de baza (sezi, Culcat, chemarea etc), nu trebuie sa stam mereu in acelasi loc. Cand lucram pentru curatenie, dimpotriva, trebuie sa o facem intotdeauna in acelasi loc. Pentru a obtine rezultate mai rapide, incercati sa stati cu cainele intr-un loc cunoscut lui. Daca se simte bine, daca este in largul lui, va sti ce are de facut.

La ce varsta?

Tot ca in cazul puilor de om, nici puii de caine nu sunt capabili sa "se tina", adica sa isi controleze sfincterele, inainte de o anumita varsta. Este primul lucru pe care trebuie sa il stie orice stapan! Daca nu veti intelege ca asa functioneaza organismul oricarui pui, nu veti face altceva decat sa va enervati aiurea si sa chinuiti puiul degeaba! Tot la fel, dupa o anumita varsta, tot din motive fiziologice, cainele batran poate avea probleme de incontinenta. Nici in asemenea situatie nu trebuie pedepsit, ci trebuie sa mergeti cu el la medic, pentru a incerca un tratament care sa reduca problema.
Pana la varsta de 2-3 luni (in functie de talia rasei, caci rasele de talie mare se dezvolta mai lent), puiului ii este foarte greu sa se tina. Oricat de binevoitor ar fi catelul, daca "olita" e prea departe de el atunci cand il trece, nu se poate tine pana ajunge la ea.
Ca reguli minime, trebuie sa stiti ca orice pui urineaza intotdeauna cand se trezeste si dupa ce mananca, si defeca, de obicei, la scurt timp dupa masa. Macar in aceste momente, puteti anticipa "evenimentul", punand puiul in locul ales.
Abia incepand de la 4-6 luni (tot in functie de talia rasei), suntem rezonabili daca ne punem problema de ce nu e "curat".

In curte

Veti alege un loc care "il inspira" si veti incerca, macar la inceput, sa nu-l schimbati prea des. Pentru cei care au gradina si nu vor ca patrupedul sa o transforme in closet, ar fi doua solutii: alegeti un loc in gradina, care va convine, si delimitati-l cu o coarda, o dunga de vopsea alba, niste bete puse pe jos etc. Acest colt trebuie curatat cu regularitate. Daca si numai daca il surprindeti facand in alta parte, il luati, il sanctionati si il duceti in locul ales.
A doua varianta: intreaga gradina este tabu, este considerata ca inca o camera facand parte din casa, si atunci cainele trebuie sa iasa din gradina pentru a-si face nevoile. La fel ca in cazul oricarui element de educatie, si in aceasta situatie veti folosi alternanta recompensa - sanctiune, conditia obligatorie fiind, evident, sa fiti de fata la "eveniment".
Recompensa poate fi o bucatica gustoasa, o vorba buna sau o mangaiere, pe care catelul sa o primeasca imediat dupa ce si-a facut nevoile in locul hotarat. Sanctiunea poate fi o scuturatura de pielea cefei, mai ales daca este vorba de un pui, dar numai daca il prindeti asupra faptului.

In apartament

Cei care locuiesc in apartament si doresc ca animalul sa "execute" afara, sa stie ca este foarte important ca nu cumva sa-l sanctioneze din greseala: daca va veti intoarce cu el in casa imediat ce si-a facut nevoile, aceasta intrerupere brusca a plimbarii care ii face atata placere, poate fi interpretata de caine drept pedeapsa. Daca va asocia "rezolvarea problemei" cu terminarea plimbarii, cainele va incerca sa "se tina" cat mai mult posibil, pentru ca a observat ca imediat ce a facut este bagat in casa. Evident, pentru a evita aceasta asociere, este musai sa-l mai lasati afara cateva minute bune dupa ce si-a facut nevoile.

Ziarele

Auzim deseori vorbindu-se despre ceea ce s-ar putea numi "metoda cu ziarul". Personal nu sunt total impotriva ei, dar trebuie stiut ca, in general, aceasta lungeste durata de timp in care cainele invata ce si unde are de facut. Iata in ce consta metoda: puneti cainele pe un ziar, de fiecare data cand va asteptati ca, dintr-un moment intr-altul, el sa faca "ceva". Lasati-i ziarul intins in imediata apropiere a culcusului, caci orice pui urineaza la foarte scurt timp dupa ce se trezeste din somn si, pentru aceasta, iese din culcus, dar nu se poate duce prea departe. De asemenea, daca el si-a ales un loc, dar locul nu va convine, asezati un ziar acolo, peste "baltoaca", fara ca puiul sa va vada. Apoi, mutati treptat ziarul "udat" spre "closetul" ales de dumneavoastra, vechiul "amplasament" fiind bine spalat. Metoda are o buna eficienta, in primul rand daca a fost utilizata de crescator (stapanul mamei puiului), acesta punand ziare in locul unde se duc puii sa urineze, inca de cand sunt foarte mici (circa 3 saptamani).
Bineinteles, aceasta metoda nu poate avea efect asupra cainilor distrugatori, care transforma imediat ziarele in confeti, ba chiar poate fi foarte periculoasa, daca animalul mai si inghite bucatele de hartie.
Nu folositi hartii sau ziare lucioase, caci cainele doar cu greu va fi de acord sa isi faca nevoile pe o asemenea suprafata lustruita.
Dupa ce puiul stie "lectia" cu ziarul si a ajuns destul de mare, il puteti invata sa faca afara, folosind ziarele udate in casa. Acestea, purtand mirosul "closetului" din casa, il vor imbia sa faca si afara, in noul loc ales.

Ce NU trebuie facut

Cu toate ca s-a aflat despre comportamentul canin de zeci de ori mai multe decat stiam acum 50 de ani, multi proprietari (in general cei care nu se ostenesc sa citeasca, sa invete ce au de facut cand si-au luat un pui), dar si diversi pretinsi "specialisti", inca isi mai inchipuie ca un caine poate fi invatat sa nu mai faca oriunde daca este bagat cu nasul in pipiul pe care l-a comis in loc nepermis. NU faceti asa ceva! Este o "metoda" pe cat de inutila, pe atat de stupida! Numai daca ne gandim ca, odata pornit la plimbare, primul lucru pe care cainele il face este sa-si bage nasul in locurile unde au urinat alti caini, si ne dam seama ca pipiul pe nas nu poate fi inre-gistrat de el drept sanctiune!
Indiferent de locul din casa, bun sau rau, in care cainele si-a facut nevoile, daca el este de fata NU trebuie sa curatati! Il dati afara din camera, si abia apoi inlaturati "efectele". Regula este, de altfel, valabila si in cazul in care cainele a stricat ceva (a daramat cosul de gunoi, a imprastiat obiectele dintr-o cutie sau dintr-un dulap etc.). Daca veti strange cu el de fata, riscati sa repete figura, doar din dorinta de a fi bagat in seama.
NU il corectati prea brutal daca si-a facut nevoile unde nu trebuie! NU trebuie sa il doara, ci doar sa simta un disconfort. In haita, fiecare grad de penalizare isi are rostul lui, iar pedepsele mai dure nu vin niciodata pentru greseli minore, asa cum este urinatul aiurea.

In concluzie

Daca tot vreti sa-l invatati sa faca afara, trebuie sa fiti "pe faza", sa observati cand cainele da semne ca il trece si cere sa fie dus afara. E drept ca aceasta nu este intotdeauna prea usor, caci nu puteti fi tot timpul cu ochii pe caine. si totusi, respectarea acestei reguli este foarte importanta, mai ales la inceput: degeaba ii cereti sa va atentioneze sa-l duceti la "closet", daca atunci cand o face dumneavoastra nu-l observati! O buna solutie ar fi sa montati un clopotel langa usa, clopotel la care cainele sa poata ajunge usor cu labele. De fiecare data cand iesiti cu el afara, invatati-l sa dea cu laba in clopotel. Nu dupa mult timp, va intelege ca lovind clopotelul, va atrage atentia sa-l scoateti. Sunt specialisti care recomanda ca, pentru a favoriza realizarea, in mintea cainelui, a unei corelatii intre sunetul clopotelului si "rezolvarea" problemei fiziologice, sa luati clopotelul si afara, si sa-l zornaiti atunci cand cainele si-a facut nevoile si, eventual, sa-l recompensati pentru "performanta". Atentie: nu trebuie sa sunati clopotelul decat atunci cand cainele a facut ceva!
Daca aveti mai multi catei si observati ca "apare" pipi unde nu trebuie, e musai sa fiti absolut sigur care dintre ei este "autorul" inainte de a aplica vreo corectie!" - Autor Florian Irimiea - Ghidul Canin nr. 8/17/2002

Niciun comentariu: