marți, 11 martie 2008

Semnificatiile linsului la caine



Puii de caine au obiceiul de a se linge pentru a se spala si de asemenea de a-i linge pe ceilalti pui aflati in preajma lor. Acest coportament, pe langa faptul ca ofera igiena necesara, are si un caracter social; astfel, pe langa faptul ca ii ajuta pe ceilalti sa se spele in zonele mai putin accesibile (urechi, fata) este si un mod prin care catelul isi arata afectiunea si prietenia. De asemenea, cand puiul de caine se simte neglijat sau simte nevoia sa fie “bagat in seama” de catre mama sau de catre frati, poate sa ceara afectiune in acest fel, lingand botul sau fata celor de la care vrea sa obtina atentie.

Cu cat inainteaza in varsta, pentru catel aceasta capata alt inteles.

“Rudele” cainilor nostri – lupii – mai precis lupoaicele atunci cand au pui, mananca prada in momentul in care o doboara; cand lupoaica ajunge in cuib, puii infometati o inconjoara si o ling pe fata. Acest gest poate parea unul de afectiune intre mama si puii sai, dar nu semnifica nicidecum afectiunea ci faptul ca puii cer de mancare. Lupoaica, in loc sa tarasca vanatul pana in vizuina, il mananca; cand se intoarce la pui, regurgiteaza mancarea partial digerata. Pe langa faptul ca efortul fizic depus pentru transportul hranei este mult mai mic, hrana este partial digerata si astfel mult mai usor digerabila pentru pui.

Cainii domestici, cu toate ca sunt inruditi cu lupii, nu si-au pastrat acest obicei, din contra, daca prietenul dumneavoastra canin regurgiteaza (vomita) este evident ca ceva este in neregula cu el sau cu mancarea lui. Daca in schimb va linge pe fata, ar trebui sa va ganditi ca nu este numai un semn de afectiune, ci ca poate ii este foame.

Linsul mai poate fi si un semn de respect si acceptare ca stapan sau ca lider de grup, sau sef al haitei. Cainii au obiceiul de a linge mainile sau fata stapanului atunci cand vor sa-si arate supunerea sau cand incearca sa obtina iertarea pentru cate o nazbatie – gestul, combinat cu alte manifestari submisive, are rolul de a transmite “interlocutorului” ca intentiile sunt bune si ca nu i se va opune rezistenta – astfel, cainele se pune total la dispozitia stapanului sau, in cazul in care se manifesta astfel fata de alt caine, la dispozitia respectivului, pe care il accepta ca superior ierarhic.

Chiar daca nu mai sunt pui, cainii isi pastreaza obiceiul de a linge fata altor caini sau a stapanului dar intelesul gestului ia alte nuante; este, precum spuneam mai sus, un semn de respect fata de cainele mai mare sau fata de om, a carui dominatie o accepta fara conditii. Atunci cand vrea sa-si arate respectul fata de un caine mai mare, cainele recurge la acest gest si la o anumita postura corporala (picioarele indoite asa incat sa trebuiasca sa-si ridice capul spre celalalt); aceasta este o pozitie care-l face sa para mai mic, exact asa cum era, ca pui, fata de mama sa. Cainele care primeste semnul de recunoastere isi va mentine corpul si picioarele drepte, capul ridicat si nici nu va intoarce gestul, aratandu-si astfel suprematia.

animalute.com

Niciun comentariu: